søndag den 3. september 2017

Nazisternes magtovertagelse 1933-35



Fra januar 1933, da Hitler bliver udnævnt til kansler, og frem til 1935, gennemførtes en proces som nazisterne kaldte "gleichschaltung"-processen (ensretningsprocessen). Vores undren går på, hvordan det kunne lykkedes nazisterne - og Hitler i særdeleshed - at få monopol på magten i Tyskland.

De nedenstående spørgsmål afspejler de spørgsmål, som enhver historiker med respekt for sig selv må stille sig selv. Altså hvordan I skal tænke, når I skal op til eksamen. Bemærk at kun få af svarene kan findes i lærebogen, der netop ikke stiller spørgsmål, men er tilfreds med blot at genfortælle populære myter om Det tredje Rige.

Hvordan kunne nazisterne få magten over politiet op til 1933-valgkampen? Magten over politiet lå hos delstaterne. Vi hører at nazisterne overtog indenrigsministerposten (og dermed magten i politiet) i Preussen (der rummede 2/3 af Tysklands befolkning). Hvordan kunne det gå til? Hvem havde tidligere haft magten i Preussen, og hvordan havde de mistet den? Søgetip: Preussenschlag.

Forklar hvordan henholdsvis Nødforordningen og Bemyndigelsesloven banede vejen for nazisternes magtovertagelse. Forklar baggrunden for, hvordan nazisterne kunne få vedtaget disse to love.


Var nazisterne et arbejderparti eller et konservativt parti? Vi kan gå til spørgsmålet på tre måder. Vi kan se på, hvilke samfundsgrupper der var henholdsvis overrepræsenterede og underrepræsenterede som medlemmer og vælgere i NSDAP. Lav denne analyse. Vi kan se på hvilke samfundsgrupper der støttede nazisterne på anden måde, nemlig økonomisk og moralsk. Lav denne analyse. Vi kan se på hvilke mennesker nazisterne overdragede topposterne i Det tredje Rige – arbejderne eller hvem? Lav denne analyse. Lav en samlet konklusion, om hvorvidt nazisterne var et arbejderparti med opbakning fra arbejderklassen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar