- Hvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter.
- Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter.
- Hvorfor mon Saxo hader kvinder?
- Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen?
- Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk overfor oplysningerne.
- En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden?
- Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden.
torsdag den 26. januar 2017
Kvinder i vikingetiden
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Kvinder i vikingetiden
SvarSletThomas, (Æg)zona og Louise
Hvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter. Frankiske kilder beretter normanniske høvdinge, der havde flere kvinder i husstanden, Ja vi kan godt stole på de frankiske kilder fordi er en skriftlig kilde de blev skrevet på det tidspunkt hvor det hele skete og ikke lang tid efter.
Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter. Vi ved det fra den angelsaksiske krønike, der beretter om at der var både var kvinder og børn med på togter. Det er en semi troværdig kilde, da den jo ikke blev skrevet ned med det samme.
Hvorfor mon Saxo hader kvinder? Han ser dem som en trussel mod verdens rette ordning. Kvinderne var også en form for syndebuk for kristendommen, da Eva spiste af træet, så derfor hader han dem.
Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen? De var tiltrukket af ideen om et paradis, lighed i guds åsyn og et forbud mod barnemord.
Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk over for oplysningerne. Retten til skilsmisse tilkommer kvinder, Kvinder anvender øjensminke. Ja det virker troværdigt at Ibn Ya ’qub at Turtushi kom til en by og skrev det ned.
En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden? I vikingetiden og fra 1850, har kvinder haft rettigheder, og i tidsrummet imellem, havde de ingen.
Opsummerer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden. De var nogenlunde ligestillet med mænd, de havde retten til skilsmisse og de har haft kontrol over deres egen arv.
Mimi, Karoline og Sebastian
SvarSlet1.
Flerkoneri var noget man havde i det højere lag af samfundet.
Vi ved det fra frankiske munke, da der har nedskrevet historie om vikinger. Munke er ikke i sig selv en sikker kilde.
2.
Det ved vi fra den angelsaksiske krønike, der fortæller at kvinderne opholdte sig et sikkert sted under angrebene.
3.
Han ser dem som uværdige og upålidelige individer.
4.
De var tiltrukket af religionens ideer om et paradis med plads til alle, fred, lighed mellem mænd og kvinder og det kristne forbud mod barnemord.
5.
• De var meget religiøse
• Kristendommen var populær i begyndelsen. I Slesvig er der mange beboere der tilbeder Sirius men havde en kirke der.
6.
Kvinder i vikingetiden var selvstændige og havde mere frihed. Ret til at vælge sin ægtemand og fravælge ham igen, dog var det kun mændene der fik lov til at optræde i retten. Kvinderne fik heller ikke nogen andel i mændenes arv. Mændene havde den politiske magt.
Cecilie, Sara og Benedicte
SvarSlet1. Hvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter. - Hvis en mand har rejst flere sten for flere koner - Det samlede befolkningstals tilsyneladende stabilitet kan tyde på at man anvendte en eller anden form for børnebegrænsning, det kunne for eksempel være "forbud" mod nyfødte piger. Dette ville reducere og måske helt fjerne et eventuelt overskud af giftefærdige piger. Hvis det var tilfældet ville muligheden for flerkoneri indskrænke sig til kun at gælde for rige og mægtige mænd. - I frankiske kilder skriver om nogle normaniske høvdinge som der havde flere kvinder - dette blev opfattet om en meget ukristen (og dansk) skik Oplysningerne om flerkoneri er mere antagelser end fakta - så det er meget usikkert
2. Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter. - Den angelsaksiske krønike fortæller at der i 890'erne der var kvinder og børn i blandt vikingerne i vikingetogterne, men der var ikke med på kamppladsen Kilden er fra modstanderens (af vikingerne) synsvinkel, så faktaene er ikke helt sikre - Der er fundet kvindelige nordiske smykker undt omkring i Europa, dette indikere at kvinderne har været med på vikingetogterne
3. Hvorfor mon Saxo hader kvinder? - Han var munk altså meget kristen… og tænkte på kvinder som han tænkte om Eva, der jo lokkede Adam i fordærv. Dette er dog kun en antagelse.
4. Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen? - Kvinder var måske tiltrukket af den nye religions idéer om et paradis med plads til alle, fred, lighed mellem mænd og kvinder for Guds åsyn og det kristne forbud mod barnemord.
5. Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk overfor oplysningerne. - Kvinderne skilles når de har lyst til det - De har kunstigt fremstillet øjensminke - makeup - En stor gruppe (I Slesvig) tilbad Sirius - en lille gruppe var kristne, de havde en kirke -> religionskiftet - De hedenske havde offerritualer til en Gud som hed Sirius. De holdte fester hvor de ærede guden og åd og drak. De ofrede forskellige slags dyr til deres Gud, og hængte dem op til udstilling foran deres gård, så folk kunne se at de var tro mod deres Gud - De var fattige på vare - I Slesvig spiste de meget fisk - Hvis de havde for mange børn, smed forældrene det nyfødte barn i havet.
6. En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden? - Efter Saxo fik kvinderne færre rettigheder, fordi han ikke mente kvinderne "fortjente" det, han mente de var upålidelige og en trussel mod den rette ordne i verden - Kvinderne har først fået nogle af disse rettigheder som de havde i vikingetiden tilbage i 18-19-hundredetallet
7. Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden. - De havde okay med rettigheder (de kunne for eksempel skilles når de ville), men de blev mere set som husholderske end som personer der var ligeværdige med mændene
1. Hvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter.
SvarSletVi mener ikke at vikingernes flerkoneri er troværdigt, da det er nogle fra frankeriget der har skrevet om norden. Det virker lidt urealistisk, at de skriver om nogle der er så langt væk fra, hvor de bor.
2. Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter.
Vi ved at kvinderne deltog på vikingetogter fra den anasaksiske krønike. Der står også at der er fundet konkrete beviser. Den anasaksiske krønike er en troværdig kilde.
3. Hvorfor mon Saxo hader kvinder?
Saxo mener, at kvinderne laver uorden. Kvinderne er afhængige af mændene. Kvinderne er inkonsekvensen og pålidelige.
4. Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen?
Kvinderne var tiltrukket af drømmen om ligestilling.
5. Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk overfor oplysningerne.
6. Få kristne (mange tilbeder Sirius) - fester for at ære guden
7. Ofre dyr
8. Byen er fattig - de smider børnene ud, for at spare udgifterne
9. Kvinderne får lov til at skille sig
10. Kvinderne begynder at bruge make-up
11. Dårligt musik
12. En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden?
13.
14. Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden.
Vi ved at kvinderne havde ret meget ligestilling. De havde ret til at skille sig fra mændene. Ægteparret var i fællesskab om husholdningen. Man skal være gift, for at få nogle rettigheder. Det viste sig, at de gifte kvinderne havde flere rettigheder end, hvis de har ugift.
Alberte, Emenda og Jeanette
SvarSletKvinder i vikingetiden
Hvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter.
Vi hører fra frankiske kilder, at flerkoneri opfattes som en særlig dansk og ukristen skik. Altså må de, som har nedskrevet kilderne, have set mere end et tilfælde på flerkoneri.
På den anden side så nævnes flerkoneri kun i forbindelse med de højere sociale lag - “normanniske høvdinge”.
Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter.
I den angelsaksiske krønike nævnes det, at vikingegrupperne også indeholdt kvinder og børn, som dog ikke var med til plyndringerne og krigene, men opholdt sig et sikkert sted.
En af de kilder, vi har fra, at kvinderne var med på togter, er ovale spænder. Spænderne er blevet fundet forskellige steder i EU, fx England, Irland, Rusland og Island. Det viser at de har været på tur, og der har også været eksempler på pilgrimsrejser
Hvorfor mon Saxo hader kvinder?
Saxo så kvinderne som inkonsekvente, upålidelige og en trussel imod verdens rette ordning.
Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen?
Det lader til, at særligt kvinderne var meget interesseret i den nye religion. De opsatte mange runesten (ses som en kristen velgerning), og der var også flere eksempler på kvinder, der tog på pilgrimsvandring. Den nye kristne tro bød på et paradis, hvor kvinder og mænd var lige. Samtidigt havde den kristne tro et forbud mod barnemord - hvilket nok passer meget godt til et moderhjerte.
Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk overfor oplysningerne.
Byen slesvig var en storby. Beboerne tilbad Sirius, dog var der et lille antal der var kristne
De fejrede fester, drikkede, dansede og åd. - offerdyret rejses ved den der har ofret dyrets dør. fx gedebuk,kvæg eller svin
Dog var byen fattig, men fisk var en vigtig handelsvare (dog er vi kritiske overfor at der udtales at byen er fattig, da de fester, spiser og samfundet fungere)
Man smed børnene ud i havet, for at spare udgifter
Det var kvinderne der bestemmer hvornår eller om man skulle skilles
Han siger også, at når kvinder bruger en kunstigt fremstillet øjenskygge, forsvinder deres skønhed aldrig. (Her virker kilden lidt overnaturlig, og derfor utroværdig)
Slesvigerne var de hæsligste til at synge, som han sammenligner med hundegøen, og siger de opføre sig som dyr.
En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden?
Efter den nye tro kom til Danmark, blev kvindernes ret højst sandsynligt mindsket - altså den sidste del af middelalderen. I forhold til kilder af Saxo Grammaticus lader det til, at kvinder ikke længere blev set just positivt på. Kvinderne blev fremstillet langt mere afhængige af mænd, og derfor er det sandsynligt, at kvinderne mistede noget af den frihed, som de tidligere havde haft.
Reformationen fik betydning for kvinderne og deres rettigheder. Luther hævdede, at kvinderne og mændene var lige - set i lyset skabelsesberetningen havde de jo begge syndet overfor Gud. På den anden side hævdede han også, at manden er sat til at føre an i livets forhold, mens kvinden er skabt til at indordne sig.
Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden.
Kvinderne havde forholdsvis mange rettigheder i vikingetiden; retten til skilsmisse, arveret, ejendomsret, de kom med togter osv. På den anden side er der mange tilfælde, hvor kvinden bliver opfattet mere som en medarbejder, end det vi ville forbinde med konens rolle i ægteskabet i dag. F.eks. på en mindesten som Holmgaut lavede efter sin hustru: “Ingen bedre husfrue vil komme til Hassmyra, at se efter gården”. Altså ligger det indforstået, at en god kone er en, der er god til de praktiske ting på gården.
Adna Hodan Hewa
SvarSletHvorfra ved vi noget om vikingernes flerkoneri? Er det en troværdig kilde? Diskuter.
I dagens tekst kan vi se at flerkoneri i højeste fald forekom, det var en udbredt skik.
Dog tror vi at flerkoneri kun foregik i de højeste lag, dem med høj status.
Kilden virker ikke så troværdig, da det er noget en munk fra Frankrig havde tolket. Han havde ‘’hørt’’ noget om nogle normanniske høvdinge der havde kvinder i husstanden.
2. Hvorfra ved vi noget om kvinder, der deltog på vikingetogter? Er disse oplysninger troværdige? Diskuter.
Ud fra teksten vi kan vi læse os frem til at kvinder godt kunne tage med på vikingetogterne, dog blev konerne hjemme og passede på gården, mens manden var på togt.
3. Hvorfor mon Saxo hader kvinder?
Saxo så kvinderne som en trussel mod verdens rette orden, Saxo så også kvinder som upålidelig. Han siger bl.a også at det er guds straf når en kvinde skal føde.
4. Havde kvinder mere grund til at være tiltrukket af den nye religion, kristendommen?
Kristendommen var begyndt at blive populær iblandt kvinderne. En af kilderne på kristendommens udbredelse blandt kvinder var runestene som blev fundet i Sverige, hvor kvinderne så rejste stenene til minde for de afdøde.
Lav en komplet liste over de ting vi får at vide om kvinder og vikingetiden ved læse Ibn Ya ’qub at Turtushi. Vær kildekritisk overfor oplysningerne.
Han nævner at hvis kvinden vil skilles har hun retten til det
Man har også der en kunstig fremstillet øjensminke; når de anvender den, tager skønheden aldrig af,
Hvis en af dem får børn, kaster han dem ud i havet for at spare udgifterne.
En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden
Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden.
1915, der fik kvinderne stemmeret, og kvinderne fik flere rettigheder. Men i dag er kvinder og mænd mere ligestillet. Fx løn osv
Opsummer hvad vi mener at vide om kvinders status i vikingetiden.
Kvinderne havde flere rettigheder. De havde ret til at blive skilt, og de kunne disponere over gården når mændene ikke var der.
Ayuub, Julie og Sofie
SvarSletVikingernes Kvinder
1.
Vi hører om flerkoneri i de frankiske kilder om de normanniske høvdinge.
De frankiske havde i forvejen en overbevisning om at normannerne var biske uhyre, og dermed ville de tage en beslutning om at et tilfælde af flerkoneri var dansk kultur. Samtidig ville de også lide godt af, at normannerne blev sat i dårligt lys.
2.
Arkeologiske fund af ovale spænder, som holdt fast på kvindernes kjoler, viser at kvinderne var med ovre i England, Irland, Rusland og Island. Dette virker forholdsvis pålideligt, da det ikke er påvirket af et menneskeligt perspektiv. Men samtidig kunne det også have været kvinderne i disse lande der havde handlet sig frem til spænderne.
3.
Saxo har sikkert den mening at Eva er lavet ud af Adam, og derfor der til at tjene ham. Samt at Eva var den der tog imod slangens råd og derfor kendt som upålidelig og løgnagtig. Plus, det er lettere at kontrollere en halv befolkning end en hel.
4.
Mændene havde retten til at komme i Valhal når de døde i kamp, men da kvinderne hovedsagligt ikke kæmpede var der intet efter døden for dem. Kristendommen gav kvinderne muligheden for efterlivet, samt en lighed mellem mænd og kvinder i guds øjne. I kilden nævner den jødiske købmand at hvis der var madmangel i huset, var det de nyfødte der blev kastet i havet for at der var en mindre mund at mætte, dette forbød kristendommen, og da kvinderne havde det største bånd til børnene, ville kristendommens forbud mod barnemord virke tillokkende.
5.
1.Kvinderne havde stor ligestilling, da de selv havde retten over deres liv, de kunne skilles hvis de lystede.
2.De gik op i deres udseende, på den måde at de gik med øjensminke for at have skønhed.
3.De havde ikke de store rigdomme, (tvivlsom kilde)
6.En konklusion på spørgsmålet om kvinders status i vikingetiden må være afhængig af, hvad vi sammenligner med? Hvilke samfund og hvilke tider havde henholdsvis mere, mindre og cirka den samme ligestilling mellem mænd og kvinder som i vikingetiden?
Middelalderen
Middelalderen var i forhold til vikingetiden en meget begrænset tid for kvinderne. I middelalderen havde kvinden kun ansvaret for husholdningen, hvorimod kvinderne i vikingetiden også er troet tid at have været forretnings og håndværkere. Forældrene arrangerede ægteskaberne til det der gav det højst mulige udbytte, hvorimod i vikingetiden havde kvinden selv retten til at bestemme hvem hun skulle giftes med og hvornår hun ville skilles. Manden havde retten til at straffe sin kone, han var også hendes værge og kunne lade hende indlægge, hvorimod i vikingetiden var kvinden sin egen herrer (højst sandsynligt). Samtidig havde kvindens mand også retten over kvindes penge og eje, hvor i vikingetiden Kvinder måtte ikke deltage i politiske beslutninger, dette var højst sandsynligt ens både i middelalderen og vikingetiden, men der var få undtagelser i vikingetiden med kvinder betegnet som ‘vølve’.
Enevælden: Det var kvinderne der i enevælden stod for alle mejeriprodukterne, man kan sige at færdighederne var udviklet af landbokvinderne.
I 1793 blev den første og meget lange skilsmisse kørt igennem af 33-årige komtesse Birgitte Eleonora Rantzau, det tog hende meget lang tid og hun skulle have sin onkel som værge for at gennemføre skilsmissen.
Kvindens Stilling i Danmark i Renæssancens og Reformationen;
Det var ikke muligt for dem at overtager stillinger som mænd normalt havde
Retten til økonomiske goder var ringe
Friheden i det borgelig liv var hellere ikke så stor
7.
Kvinderne havde en markant bedre stilling end mange andre. De havde ret til at blive skilt og vælge deres egne ægtemænd. (Nåede ikke mere)